Ongun Demirler
Twiser Kurucu Ortağı
Şirketler ayakta kalmak için dünyadaki böylesi bir değişime hızla ayak uydurmak zorunda. Peki çalışanlarla ilgili değerlendirmeler yeni dünyanın güncel dinamiklerine nasıl ayak uyduracak? Tam da bu noktada çözüm sunan yeni nesil performans yönetimi araçları, geleneksel yöntemlerle elde edilen performans değerlendirmelerinin yetersizliğinin yanında verimliliği artırıyor. Twiser tarafından geliştirilen OKR (Objective Key Results) bazlı ürün Wokr, çevik yönetim anlayışını, adil performans ölçümünü ve çalışanların hem takım çalışmasına hem de şirketlerine bağlılıklarını mümkün kılıyor. Twiser Kurucu Ortağı ve CEO’su Ongun Demirler ile şirketin kuruluş serüvenini ve performans yönetimi hakkında pek çok detayı ele aldık.
Geri bildirim odaklı çevik yönetim sistemi Twiser’ın arkasındaki ismi tanıyarak başlayalım.
Bu soruyu beş yıl önce cevaplasaydım kendimi iyi bir IT profesyoneli olarak tanımlardım. İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra hem Türkiye’de hem yurt dışında önemli şirketlerin IT projelerini üstlenerek büyük ölçekli pek çok ekip yönettim. Daha sonra Koç Üniversitesi Executive MBA programına katıldım ve aldığım eğitimin bana kattığı değerlerle beraber dönüm noktam olacak bir görev üstlendim:Koç Holding’de insan kaynaklarının dijital dönüşüm sürecini yönetme fırsatı. Kariyer yolculuğumda şu an kendimi İK ile IT’yi harmanlayarak İK’nın ihtiyaçlarına çözüm yaratan, HR-Tech alanında dijital dönüşümü amaç edinmiş bir dijital lider olarak görüyorum.
Twiser nasıl doğdu? Bugüne kadar neler yaptınız?
“Fall in love with the problem, not the solution…” Girişimcilere çözüme değil de soruna aşık olmasını söyleyen bu söz tam da beni anlatıyor. Koç Holding İK departmanı yeni nesil performans yönetimine geçerken hedef belirleme metodolojisi olarak tanımlayabileceğimiz OKR’nin pratikteki yansımalarını Google, Amazon, Facebook, Microsoft, Huawei, Samsung ve Unilever gibi dünya devlerinden dinleme fırsatı buldum. OKR’yi Koç Holding bünyesindeki 35 şirkette uyguladıktan sonra içimde girişimcilik ateşi yandı. Başta Koç Holding olmak üzere üst düzey şirketler de fikrimi destekledi. Tüm bunlar, Twiser’ı 25 kişilik yazılımcı kadrosuyla yola çıkardı. Çok inandığım bu proje, beklediğimden de hızlı büyüdü. Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’yla ilk aşamada üç yıl sürecek işbirliğimiz sayesinde, aynı anda 259şirkete ulaşma fırsatı bulduk. Ekibimizi büyüterek yalnızca Türkiye’deki değil, Avrupa’daki şirketlere de ulaşmaya başladık. NTT Data gibi güçlü kurumlarla yenilikçi iş birlikleriylebüyümeye devam ediyoruz. Wokr ile performans ölçümü, ideal çalışan deneyimi yaratmada ne ölçüde etkili? Hepimizin her an her yerde ihtiyaç duyduğu adaleti sağlayacak kadar etkili! Dünya genelinde tüm çalışanlar adil şekilde değerlendirilmek istiyor. OKR metodolojisini benimseyen adil performans yönetimi aracı WOKR bunun için biçilmiş kaftan. Sadece geçmişi değerlendiren değil geleceği de aydınlatan bu çözümümüzle çalışanların yıl boyu gelişimini verilerle birbirleriyle etkileşimde olacak şekilde ortaya koyuyoruz. Diğer bir deyişle, amaç birliği yaratarak büyük resmin neresinde olduklarını gösteriyoruz. OKR koçluğu ve danışmanlığı çözümlerimizle de performanslarını geliştiriyoruz.
Performans yönetiminde yeni nesil uygulamalar ne zaman çok ciddi bir ihtiyaç haline geldi?
Performans yönetiminin geçmişi 1920’lere, Henry Ford’a kadar uzanıyor. Performans yönetimi önceleri seri üretim temelli, ardından KPI (Key Performance Indicator: Temel Performans Göstergesi) odaklı yürütülüyordu. Ancak teknoloji ilerleyip iş yapış şekillerini değiştirdiği için performans yönetimi süreci de yenilenmek zorunda. 2000’lerin başında iş dünyasına taşınan OKR Intel’de doğup Google’da olgunlaştı. Son yıllarda ise hızla yaygınlaşıyor. 2020’lere pandemi sebebiyle şirketler bir günde uzaktan çalışmaya başlayınca pek çok yeni ihtiyaç ortaya çıktı. Artık günceli yakalayan, insan odaklı hem çalışan hem işveren dostu performans yönetimine daha fazla talep var. There Be Giants’ın raporuna göre OKR’ler en çok şirket vizyonu ve stratejisine uyumlanmak, çalışanlar arasında etkileşim sağlamak ve büyümeye odaklanmak için kullanılıyor.
Pandemi döneminde uzaktan çalışan ya da post pandemi döneminde hibrit çalışacak şirketlerin performans yönetimi ihtiyaçları neler olacak?
Çalışanların fiziksel olarak beraber olduğu atmosferde bile aynı hedefe doğru koşmalarını sağlamak zorken, şu anda uzun zamandır hiç bir araya gelmeden bunu sağlamak elbette ki daha zor. Dolayısıyla çok daha şeffaf, çalışanların birbirinin gelişimini görüp geribildirim verebildiği sistemlere ihtiyaç var. Ayrıca amaç birliğine olan ihtiyaç artık hiç olmadığı kadar çok.
Yapay zeka destekli performans yönetimi sistemi olarak tanımladığınız Wokr çözümünüzü daha detaylı nasıl anlatırsınız?
Twiser’ın ilk ürünü olan Wokr, bulut tabanlı bir SaaS çözümü. 50’den fazla küresel işletmenin metodolojilerini harmanlayarak ortaya çıkardığımız bu çözüm, şirketler için en iyi kullanıcı deneyimini sunan bir performans yönetimi sistemi. Yapay zeka destekli performans öngörülerimiz, performans yönetimini bir adım daha ileri taşıyor. Wokr, şirketlerin analitik ihtiyaçlarına yapay zeka temelli algoritmalarla destek oluyor. Platform üzerindeki verilerden hareketle hedef ve kariyer planlamasını OKR’ların başarı performansını tahmin ederek daha iyi yönetme fırsatı veriyor. Yapay zeka altyapısı ile platformumuz hem kendisini hem de birlikte çalıştığımız firmalarımızı global rakiplerinden bir adım daha öne çıkartıyor.
OKR metodolojisini benimsemek isteyen şirketlere hangi tavsiyelerde bulunursunuz? Böyle bir benimseyiş, başlı başına bir kültür değişimi anlamına geliyor. Bu değişim için, mümkünse bir OKR danışmanı ile kurumun hatta ülkenin kültürel yapısını beraber analiz etmenizi öneririm. Tüm çalışanların ve yöneticilerin katılması gereken performans yönetimi değişiminde kuruma özel OKR’lerin nasıl belirleneceği çok önemli. Bu saptama için organizasyondaki tüm üyeler birbirlerinin profesyonel kimliği hakkında yeterli bilgiye sahip olmalı. Daha ölçülebilir, takip edilebilir ve geri bildirim kültürüne odaklı bir yapı oluşturmak için kapsamlı bir hazırlık şart.
Twiser’ın yakın ve orta vadedeki gelecek planlarında neler var?
Türkiye’nin bir sonraki Unicorn’u olma hayaliyle, tutkuyla yolculuğumuza başladık. Kısa vadede önce Türkiye ve EMEA Bölgesi’ndeki ayak izimizi büyütmek ve daha fazla şirketin OKR yolculuğuna destek olarak onları üstün başarıya ulaştırmak istiyoruz. Sayısız çalışanın performans ölçümünün en doğru şekilde yapılmasına aracılık etme arzusundayız.
Böylece tüm çalışanlar emeklerinin değerinin farkına varıldığını hissedecek, birbirlerine ve şirketlerine karşı amaç birliği ve sadakat içinde olacak. Orta vadede ise hem Avrupa ülkelerinde hem de Amerika’da OKR alanının en güvenilir oyuncularından biri olarak benzer ihtiyaçları karşılama hedefimiz mevcut. İnancımız tam, yolumuza heyecanla devam ediyoruz.